Circle: SWD

Branch: Stilbaai

Reporter: Carol Scott

Date: December 2019

 

CWAA/ VLV LOOKING BACK AT 2019

 

2019 is drawing to a close and it would be prudent to take a look at the past year.  CWAA/ VLV ladies organisation started the year off with doing a few aspects differently.  We started the year off with an inspiring talk from Ds Paul du Toit who discussed leaving a positive foot print in someone’s heart. Further, we introduced “Kuier Middae”, Footprint secret friend and finding ways to improve our environment by concentrating on eliminating the use of plastic, especially the single-use plastic and encouraging recycling. We also welcomed new members to our fold and sadly bid farewell to others.

Each Portfolio hosted interesting and informative meetings where our members were inspired by the guest speakers, learned something new and took part in fun activities.  We need to pay tribute and thank our members, guest speakers and all others who have contributed to the successes of 2019.

Ons wil graag ‘n opsomming gee van elke Portefeulje se vergadering/ We would like to outline the activities of each Portfolio meeting:

Opvoeding en Kultuur  –  Louise Malherbe die eienaar van “Die Tronk”, Riversdal het ons meegedeel van interessante feite oor die bestaan van die  Tronk en hoe die gebou nou gebruik word.   Daar is ‘n koffie winkel wat die lekkerste koeke en terte bedien, tesame met ‘n koppie koffie of tee, asook  ligte etes.  Verder is daar antieke breekware en meubels  te koop. U kan gerus daar ‘n besoek gaan aflê en die mooi gebou in Riversdal waardeer asook die nostalgiese atmosfeer beleef.

Arts and Crafts  – The guest speaker Annette Conradie, the Chairlady of “Leserskring”, who is an avid reader shared interesting facts on how and where to choose interesting books to read.  Areas that can assist with finding good reading material are, the local Stilbaai Library, access a website Afrikaans.com and many magazines give an outline of new books that are recently published.   Gerda from our local library gave us a demonstration of how to repair books. Books that are falling apart are glued together with wood glue, the pages that are dirty and tarnished are sanded with fine sandpaper and finally covered with hard plastic which is secured with parcel tape.  There is no need to dispose of or get rid of books, these can be refurbished.  The library will welcome any books to add to their range.

Gesondheid  –  Dr Fourie, ‘n onkoloog het die vergadering toegespreek, oor hoe om die familie en pasiënt te benader en ondersteun tydens die diagnose en die behandeling van kanker.  Dit is ook baie belangrik dat die dokters weet van enige ander medikasie wat die pasiënt gebruik.  Chemo-terapie was vroeër gemaak van plante, maar vandag word die bestandele gemaak van sintetiese bestandele.  Verder het sy ‘n volledige lyse van kossoorte, plante en vitamiene aan ons genoem, wat gebruik kan  word om kanker meer verdraagsaam te maak. CANSA is ook beskikbaar in ons dorp, waar daar maandelikse ondersteunings groepe gehou word en families word bygestaan word.

Tydens die dag het ons ook ‘n demonstrasie geniet, waar ons geleer het, hoe om serpe op verskillende maniere te dra  en hoe om juweliers ware en pêrels  saam te gebruik,  om jou kledingstukke te komplimenteer.

Public Affairs  –  The quest speaker for this meeting was Nicolette Franklin, the Marketing and Tasting Room Manager of Kasselshoop Cheese Makers.   She introduced us to a variety of cheeses that are manufactured at Kasselshoop and we enjoyed a cheese tasting.  Kasselshoop Farm has also found it necessary to save our planet by also being involved with recycling, where the plastic cheese coverings are processed into feeding troughs for their cattle, and the whey is syphoned onto the grazing areas for the cattle.  Wine packaging boxes are also being converted into shopping bags. Should you wish to enjoy a relaxing outing to a farm and enjoy cheese and wine tasting, this is the farm to visit. Make an appointment with Nicolette to arrange your outing.

Leefstyl  –  Die Leefstyl groep het ons verras met twee uitstallings en demonstrasies.  Eleanor van Niekerk van” Kuipers Kreatief” het  verskillende kreatiewe handvlyt en handwerke soos  wol, mosaȉek teëls, gebreide en gehekelde items uitgestal.  Ons het ook gehoor hoe kreatiwitiet gebruik kan word om sielkundig gestremde persone te help met rehabilitasie.

Verder, het Sheré van “Home Improvements” ‘n uitstalling van verskillende stoffering- en ander materiale vertoon, wat nou in die mode is, wat gebruik word vir gordyne en om meubels te stoffeer.  Terselfde tyd het sy vir ons ingelig oor wat die huidige kleurskemas is en hoe om ‘n vertrek te versier met ‘n fokuspunt en dan vanaf die punt die vertrek verder te versier.

We ended the year off with a Jolly Year End Function enjoying Christmas Cheer, Puddings, Christmas Punch and revealing our secret footprint friend.

CWAA would like to thank the above mentioned speakers for contributing to a successful year.  We are grateful to the following organisations who sponsored us.

 • Louise Malherbe for the Carrot Cake donated for our tea in March
 • Kasselshoop for a donation of vouchers
 • Hanlie’s Bristo for a meal voucher
 • Home Improvements for a gift voucher
 • Kuipers Kreatief for a gift voucher
 • Appelliefie Coffee Shop for hosting our morning tea.
 • Elize van Niekerk from Laser Cutting Cape Town for the donation of Footprint Key Rings
 • Staff of Waenhuis who willing clear up after our meetings.

Baie Dankie vir julle wonderlike bydraes, dit word opreg waardeer.

CWAA are community focused.  Our organisation does not only accept the goodwill from businesses in our area, we have also contributed to the community in many ways.

The following are projects we undertook:

 • Donated 60 knitted and crocheted beanies to the CANSA
 • Donated R400 to CANSA
 • Donated R1700 to the drought stricken area of Williston
 • Shoe Box Project for the drought stricken Northern Cape. CWAA of Stilbaai, donated 67 boxes for the ladies and families of this area.
 • Collected Stationary for the underprivileged children of our area
 • Donated baby clothes for new born and premature babies to the Riversdale Hospital
 • Donated R370 to the Ambulance Fund of Stilbaai. Our 2020 project is to collect funds for this worthy cause.  CWAA was also involved with the decorating of tables for the launch of the Ambulance Service at Privelista.
 • Presented the staff of Waenhuis with gifts as a token of our appreciation for their contribution.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Year End Christmas Meeting  –  Stephanie Visagie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delivery of Stationay –  Debi Barltrop delivering stationary for needy children

 

Voorblad van die VLV Kookboek.