Portefeulje: Kunste & handvlyt
Beriggewer: Melanie Smith

 

Elise Snyman het vir ons gedemonstreer hoe om handgemaakte papier te maak.  Die proses is eintlik baie eenvoudig. Handgemaakte papier het ‘n unieke voorkoms en tekstuur wat dit baie spesiaal maak.

 

Die korrekte toerusting wat gebruik word is twee raampies (A4 grootte) wat bo-op mekaar geplaas word. Een van die raampies is oorgetrek met met ‘n digte materiaal soos voile. Die materiaal moet redelik styf gespan wees. Maak seker dat die raampies goed afgewerk is, m.a.w. die rande moet glad wees.

 

Die tipe papier wat gebruik kan word moet papier wees wat nie glad is nie. Rekenaarpapier met die gaatjies op die kante is die geskikste. Papier word in repe en blokkies geskeur en dan in warm water geplaas die vorige aand. Die papier word dan in ‘n voedselverwerker verpulp. Gekleurde servette kan ook bygevoeg word om verskillende kleure voort te bring.

 

Pulp word in ‘n groot skottel saam water en bietjie kouelym gegooi waarna enige plantmateriaal soos roosblare, laventelblomme, uieblare ens. bygevoeg kan word. LW – plantmateriaal moet eers vooraf bietjie gekook word om dit te preserveer. Reeds gedroogde plantmateriaal asook enige ander items wat tekstuur kan verskaf en wat mooi sal lyk, kan net so bygevoeg word.

 

Die pulp word met die raampies “geskep” waarna die water deur die materiaal dreineer en ‘n perfekte A4 papier gevorm word. Die nat papier word dan op ‘n absorberende lap omgekeer of op die raampie gedroog. Wanneer die papier droog is, is dit gereed vir gebruik!