Portefeulje: Gesondheid

 

Melanie Stannard, apteker van Graaff-Reinet, was die gasspreker tydens Murraysburg tak se Mei vergadering.

 

Sy het veral op die immuniseringskedule vir babas en tienerafhanklikheid gefokus. Ter inligting van die oumas vertel sy dat die individuele immuniseringsprogram baie verander het. Elke dame het so ‘n gedrukte skedule ontvang. Ten einde die baba so goed moontlik te beskerm, moet die basiese skedule gevolg word. Bewys daarvan word ook by skooltoelating vereis.

 

Ouers moet aanvaar dat tieners baie vroeër seksueel aktief is, soms reeds vanaf tienjarige ouderdom. Dogters moet op ’n vroeë ouderdom met drie vaksines teen die Papiloma virus beskerm word.

 

Stannard het beklemtoon dat alle tieners, ongeag van hulle sosio-ekonomiese omstandighede, moontlike slagoffers van middel- of substansgebruik kan word. Veral sportgedrewe kinders word weens die oormatige klem op prestasies soms verlei om steroïde, wat baie maklik bekombaar is, te gebruik. Hierdie verbode middels tas veral die lewer aan.  

 

Weens hulle behoefte aan aanvaarding deur die portuurgroep gebruik kinders drank en dwelms, soms onwetend soos wanneer by partytjies daggakoekies aan hulle uitgedeel word. Dwelms soos tik is vrylik bekombaar en goeie kommunikasie tussen ouers en tieners is nodig om tieners in staat te stel om die versoekinge te kan weerstaan. Tieners besef nie altyd dat die aanvanklike euforie deur intense sleg voel gevolg word en dat die dwelms hulle organe beskadig nie. Enige verandering in gedragspatrone, skielike aggressie, haargroei in die gesig, wollerige baard en onnatuurlike krapperigheid kan op verslawing dui en die hulp van ‘n ervare maatskaplike werker behoort ingeroep te word.

 

Ten opsigte van hierdie gesondheidsprobleme is realisme en kennis mag.

 

Beriggewer: Mette Kromhout

Melanie Stannard aan die woord.